proef nu
close

Proef nu

Vul hier jouw bedrijfsgegevens in en krijg gratis een Crazy Good proefpakket

Crazy good for your tastebuds

Koffie en thee moet vooral lekker zijn. We Wonder Company stopt veel aandacht in de kwaliteit in zijn producten om zo de lekkerste koffie en thee te kunnen aanbieden met het grootste gemak. Smaak is namelijk complex en om tot een goede smaak te komen vereist aandacht. Koffie is bijvoorbeeld een erg complex product waarbij elk deel van de productieketen optimaal moet zijn. We Wonder Company doet daarom ook geen enkele consessies op smaak ondanks dat onze producten klimaat positief zijn. Graag nemen wij je mee in hoe wij zorgen voor de optimale smaakbeleving aan de hand van onze koffie....

 

De beste koffiebonen

Goede ingrediënten zijn de basis van goede koffie. Met slechte bonen wordt het namelijk moeilijk om goede koffie te maken. Wonder Beans wil daarom alleen de beste kwaliteit bonen die niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook voor de tastebuds.

Biologisch
Wonder Beans maakt gebruik van de hoogste kwaliteit bonen. Het is voor Wonder Beans van belang dat deze bonen biologisch zijn. Niet alleen omdat dit beter is voor de planeet, maar ook voor de tastebuds. Biologische koffiestruiken hebben optimaal alle smaken, aroma’s en complexiteit kunnen opbouwen. Dit komt doordat de biologische koffiestruik veel diepere wortels heeft en niet beïnvloed wordt door pesticiden (wat de plant “luier maakt). De koffieplant zal daarom sterkere koffiebessen produceren van een betere kwaliteit.

Specialty
Wonder Beas maakt alleen gebruik van specialty koffiebonen. Dat betekent dat de koffiebonen de allerbeste kwaliteit hebben. Specialty koffie wordt gescreend door zogenoemde Q-graders, dat zijn experts in koffie die ook opgeleid zijn om de kwaliteit van koffie te beoordelen. Deze Q-graders geven een score aan de koffie en alleen boven een score van 80 mag de koffie specialty koffie genoemd worden. De combinatie van de biologische koffieboon en alleen gebruik maken van specialty koffie zorgt ervoor dat Wonder Beans maximaal de kwaliteit van de ingrediënten borgt.

Direct trade
Direct trade speelt ook een rol in het borgen van de kwaliteit. Direct trade is goed voor de boer, maar ook voor de tastebuds. Door direct trade weten wij precies waar onze koffie vandaan komt. We weten wie de boer is, hoe oud de oogst en hoe de plantages eruit zien. Zo kan Wonder Beans ook de kwaliteit van de koffiebonen valideren. Daarbij komt de koffie ook direct van de boer naar Nederland zonder extra tussenstations waardoor de versheid van de boon optimaal is.

Perfectioneren smaak

Naast de ingrediënten is het verwerken van de koffiebonen net zo belangrijk. Van goede koffiebonen kun je namelijk nog steeds slechte koffie maken. Wonder Beans besteed veel aandacht aan de verwerking van de koffiebonen om zo de beste koffie te maken.

Wonder Beans is samen met een Q-grader aan de slag gegaan. Samen met de Q-grader is gekeken hoe de groene koffieboon het beste verwerkt kan worden. De manier van branden heeft namelijk veel invloed op hoe de koffie smaakt. Het branden van de koffie wordt gedaan volgens een brandprofiel, een soort recept van de koffie. In dat brandprofiel staat bijvoorbeeld met welke starttempratuur je brand, hoe lang je brand en hoe hard je brand. Het brandprofiel verschilt per type koffieboon en het is belangrijk om de optimale brandprofiel te vinden voor jouw koffieboon. Over het algemeen geldt wel dat hoe donkerder de koffie gebrand wordt, hoe meer de smaak eruit brand wordt (de koffie wordt dan pittiger en robuuster). Door donkerder te branden worden de aroma en fruittonen verdrongen naar achtergrond.

Wonder Beans heeft, samen met de Q-grader uitvoerig getest wat het optimale brandprofiel van de koffieboon is. De verschillende koffies zijn ook getest door een smaakpanel waarbij Wonder Beans alleen akkoord ging met een smaakscore van boven de 8.5.

Slow roast branden

Uiteindelijk is Wonder Beans uitgekomen op een ambachtelijke slow roast methode. Bij het branden van koffiebonen heb je namelijk de zogenoemde “first crack” van de boon wat vergelijkbaar is met het poppen van mais wanneer je popcorn maakt. In de periode na de first crack en het afkoelen van de bonen wordt de smaak ontwikkeld. Het is daarom zaak deze periode zo lang mogelijk te laten duren. Koffie wordt over het algemeen rond de 12 minuten gebrand (soms nog korter), maar Wonder Beans koffie wordt ruim 16 minuten gebrand waarvan een relatief lange periode na de first crack is. Zo wordt de smaak van Wonder Beans koffie optimaal ontwikkeld en behoudt de koffie tegelijkertijd ook zijn aroma en complexiteit.

Optimale verpakking

Na het branden wordt de koffie zo snel mogelijk verpakt in onze luchtdichte koffieblikken (die zero waste zijn). Deze blikken worden vervolgens afgevuld met stikstof. Dat is nodig om de kwaliteit van de koffieboon goed te houden. In de blikken zit namelijk zuurstof die de kwaliteit van de boon aantast. De stikstof is zwaarder dan zuurstof en duwt deze naar boven. De zuurstof en de CO2 die nog uit de boon vrijkomt na branden kan ontsnappen via onze one-way valve bovenaan het blik.

Roast and deliver

Wonder Beans besteed veel tijd en aandacht aan het maken van de koffie en willen de klant dus ook de beste koffie geven. Wij geloven dat het zonde is zo veel tijd en aandacht te besteden aan onze koffie en vervolgens in de laatste stap van onze keten dit niet te doen. Daarom werkt Wonder Beans ook volgens het "roast and deliver" principe.

Roast en deliver
Koffie is, indien goed verpakt, optimaal van smaak tot aan 3 tot 4 maanden na branden. Na deze periode gaat de kwaliteit achteruit ongeacht of deze luchtdicht verpakt zit. Wonder Beans wil zijn klanten de beste kwaliteit koffie geven en werkt daarom niet met een houdbaarheidsdatum, maar met een branddatum en verpakkingsdatum. De houdbaarheid van koffie kan namelijk wel een jaar zijn, maar de kwaliteit zal dan een stuk minder zijn.

Wonder Beans werkt met het "roast and deliver" principe. Wij branden de koffie op bestelling van de klant en bezorgen deze zo snel mogelijk zodat de klant optimaal kan genieten van onze Wonder Beans koffie. Wonder Beans koffie is dus zo lekker, omdat wij op geen enkele punt in de keten concessies doen op de smaak ondanks onze klimaat positieve missie. Sterker nog, wij geloven dat deze een positieve impact heeft op de kwaliteit van onze koffie. Onze koffie is dus crazy good for the planet, maar net zo crazy good for your tastebuds.

Bewust genieten

De laatste stap van de keten is natuurlijk het drinken van koffie (en thee). We Wonder Company stopt veel tijd en aandacht in zijn produceten om de lekkerste koffie en thee te leveren, maar deze moet natuurlijk nog wel nog gezet worden. We Wonder Company probeert zijn klanten mee te nemen in waar de koffie en thee vandaan komt, wie de boeren zijn en welke positieve impact de klant maakt met het drinken van Wonder Beans en Wonder Leaves. Dit doen wij, omdat wij graag samen jou een positieve impact willen maken en daarom proberen wij bewustzijn te creëren over waar de koffie en thee vandaan komt. Daarnaast smaakt de koffie en thee nog veel lekkerder als je weet dat deze klimaat positief is!