proef nu
close

Proef nu

Vul hier jouw bedrijfsgegevens in en krijg gratis een Crazy Good proefpakket

Wonder Leaves – Sri Lanka

 •        Sri Lanka, Nawadevita
 •        Boer: M.G. Wimaladasa
 •        Hoogte plantage: 1800
 •        Hectare: 100 hA
 •        Aantal gewassen 9: thee, vanille, kardemom, kaneel, witte peper, zwarte peper, kokosnoten, aardappelen en okra

Wonder Leaves-thee groeit op de theeplantage van meneer en mevrouw Wimaladasa, een prachtige biologisch gecertificeerde plantage in Nawadevita. Er wordt op de plantage gewerkt volgens de principes van Carbon Farming. Met minimaal ingrijpen door de mens wordt de natuurlijke balans in evenwicht gehouden. Zo wordt er geen kunstmest gebruikt, maar wordt de bodem verrijkt met compost van de plantage zelf. Zelfs de resten vanuit de theefabriek worden teruggebracht naar de plantage als compost. Naast de theeplanten staan er veel andere gewassen, zoals kokospalmen, peperplanten, vanille en kardemom en aardappelen. Ook zijn er veel diepgewortelde bomen, allemaal CO2-slurpende Wonder Plants. De grond wordt niet omgeploegd, zodat de CO2 in de grond opgeslagen blijft. De veelheid aan bomen en planten trekken veel verschillende dieren en insecten aan die bijdragen aan de natuurlijke balans. Maar bovenal produceren ze waanzinnig mooie thee.

Wonder Beans – Oeganda

 •        Uganda, Lunyo
 •        Boer: D. Wamai
 •        Hoogte plantage: 1400-1800
 •        Hectare: 40 hA
 •        Aantal gewassen 2: koffie en bananen

Ontmoet meneer Wamai uit Oeganda, met zijn prachtige 100% biologisch gecertificeerde plantage. Deze plantage was vroeger traditioneel met grote rijen koffieplanten op een dorre grond, maar de natuurlijke balans is de afgelopen jaren behoorlijk hersteld. Om meer CO2-opname en een rijkere bodem te creëren, zijn er veel verschillende bomen aangeplant. Ook is het aantal gewassen uitgebreid en worden er naast koffie nu ook bananen verbouwd. Meneer Wamai bemest zijn gewassen op volledig ecologisch verantwoorde wijze, bijvoorbeeld met natuurlijke mest en compost. Het doel is om een plantage te creëren die volledig in balans is en geen enkele ondersteuning meer nodig heeft. De We Wonder Company werkt hier graag aan mee. De koffies zijn bovendien al van bijzonder hoge kwaliteit, een grote hoeveelheid mag officieel als specialty coffee worden verkocht. Dit staat voor de hoogst verkrijgbare kwaliteit. Diverse Wonder Beans koffies zijn afkomstig van deze plantage.

Wonder Beans – Oost-Timor

 •        Oost-Timor, Letetoho
 •        Boer: Senhor de Deus
 •        Hoogte plantage: 1400-1600
 •        Hectare: 45 hA
 •        Aantal gewassen 4: koffie, kokospalmen, peper, kaneel

Ontmoet Senhor de Deus met een fantastische bosrijke Wonder Farm in Oost-Timor. De plantage is er een met veel bos, denk daarbij aan 350 tot wel 500 bomen per hectare. Logisch, want koffieplanten groeiden oorspronkelijk als schaduwplant in bossen. De perfecte omgeving dus om hoge kwaliteit koffie te verbouwen, maar tegelijkertijd heel veel CO2 op te nemen. Een perfecte combinatie. Door het ongerepte karakter van deze plantage en goede natuurlijke balans, is ondersteuning vanuit Senhor de Deus bijna niet nodig. Ondersteuning vindt alleen plaats met natuurlijke bestrijdingsmiddelen of mest. Naast koffie groeien op deze plantage ook bananen om de biodiversiteit te vergroten. De koffiekwaliteit van deze plantage is bijzonder hoog. Veel koffie heeft de SCA Specialty-score, met zelfs een aantal hele bijzondere microlots van wonderbaarlijk hoge kwaliteit en scores. Diverse Wonder Beans koffies komen van deze plantage.

Projecten op meerdere plantages

Koffie en thee wordt verbouwd rond de evenaar. Klimaatverandering maakt dit helaas steeds moeilijker voor de boeren. Extreme weersomstandigheden verwoesten volledige oogsten. De toekomst ziet er niet veel beter uit. Als we klimaatverandering niet tegengaan, zal het in de toekomst simpelweg te warm zijn voor de planten om nog te groeien. Dat laten we niet gebeuren.  

In samenwerking met reNature ondersteunen wij diverse plantages in hun transformatie naar CO2-slurpende Wonder Farms. Ofwel; plantages die samenwerken met de natuur en door het toepassen van de Carbon Farming principes de verwerking en opname van CO2 maximaliseren. Dit heeft ook veel andere voordelen voor de omgeving en de boer, zoals een verhoogde biodiversiteit en een betere leefomgeving. De sterkere gewassen zijn beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Meerdere gewassen die naast elkaar groeien, zorgen namelijk voor meer inkomsten. Ook zijn de producten van betere kwaliteit, waarvoor de boeren meer geld kunnen vragen.  

De projecten starten met het maken van een Carbon Farming-ontwerp voor de plantages. Zodra een plantage volledig is omgebouwd, worden omliggende boeren geïnspireerd en uitgenodigd om hun plantages ook te transformeren. Deze projecten worden uitgevoerd in meerdere landen, die wij samen met reNature met kennis en geld ondersteunen om dit mogelijk te maken. Join the Climate Positive Movement!

Blijf op de hoogte van onze boeren

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang updates over onze CO2-slurpende Wonder Farms en nieuwe projecten!

Nieuwsbrief
Blijf op up-to-date met Wonder Beans' nieuwsbrief en aanbiedingen via je e-mail.
E-mailadres