Bij het inkopen van koffie baseren wij ons beleid voor leefbaar inkomen voornamelijk op internationale, openbare studies. Er zijn verschillende organisaties die zich specialiseren in leefbaar inkomen en deze informatie publiceren op land- en regioniveau. Wij gebruiken deze richtlijnen bij het inkopen van groene koffie.
Voor koffieplantages waarmee we langdurige, directe relaties onderhouden, gaan we een stap verder. We voeren plantagecontroles uit om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten en inkomsten van de boeren. Hierdoor kunnen we specifiek voor elke plantage vaststellen wat een leefbaar inkomen is. Vervolgens berekenen we de productie van groene koffie per boer, zodat we precies weten wat een boer per kilogram groene koffie moet verdienen om een leefbaar inkomen te realiseren.
Voor thee werken wij samen met het Fairtrade-certificaat. Hoewel dit certificaat geen volledige garantie biedt op een leefbaar inkomen, zorgt het er wel voor dat theeboeren minimaal een vaste prijs krijgen voor hun thee. De reden dat we bij thee anders werken, is dat thee vaak bestaat uit meerdere ingrediënten. Hoewel we de herkomst van de theebladeren goed kunnen volgen en weten welke boeren deze produceren, geldt dit niet voor alle toegevoegde specerijen. Door het Fairtrade-certificaat zorgen we ervoor dat ook deze boeren op een eerlijke manier worden betaald.