proef nu
close

Proef nu

Vul hier jouw bedrijfsgegevens in en krijg gratis een Crazy Good proefpakket

Crazy good for the planet

Onze missie: het ombouwen van alle 15 miljoen hectare koffie- en theeplantages naar CO2-slurpende Wonder Farms. Plantages die tot acht keer meer CO2 opnemen en daarmee klimaatverandering tegengaan. Het klinkt wonderlijk, maar in werkelijkheid is het simpel. Wij moeten de natuur helpen weer haar werk te kunnen doen, de balans herstellen, ook op de plantages. Deze staan vol met planten, die allemaal al CO2 opnemen, omzetten en opslaan. Met de landbouwmethode Carbon Farming kunnen we de natuurlijke balans terugbrengen op plantages en zo een perfect gebalanceerd ecosysteem te creëren. Daarin kunnen gewassen optimaal groeien en kan er maximaal CO2 worden opgenomen. Carbon Farming kan worden toegepast in bijna alle landbouwsectoren. Niet voor niets wordt dit ook door de Verenigde Naties gezien als een belangrijke methode om klimaatverandering tegen te gaan.

Wat gaat er mis bij traditionele landbouw?

Bij de traditionele landbouw wil iedereen zo effectief mogelijk produceren. Bossen worden gekapt en omgebouwd tot akkers met één gewas. Alles is gericht op een maximaal rendement van dat gewas. Daarmee wordt de natuurlijke balans volledig verstoord.

De grote hoeveelheid bomen en planten in bossen verrijken de bodem door CO2 op te nemen uit de lucht en dit om te zetten tot biomassa en voedsel voor bodemorganismen. Kale akkers met slechts één gewas veroorzaken een enorme verarming van de bodem. Er is dan kunstmest nodig om de planten weer goed te laten groeien. De CO2 die nog wordt opgenomen door de planten, komt iedere keer vrij als de grond wordt omgeploegd om het land makkelijker te kunnen bewerken.

Daarnaast zorgt het ontbreken van grote roofdieren voor steeds meer ongedierte, dat vervolgens wordt bestreden met gif. Het ontbreken van beschutting zorgt dat er ook veel minder vogels leven, waardoor er meer insecten komen. Deze veroorzaken weer schade aan de gewassen, dus worden ze bestreden met gif. Dat gif komt weer in de bodem en de gewassen terecht, dus ook in jou. Dit is allemaal niet nodig als we het natuurlijk evenwicht herstellen.

CO2-slurpende Wonder Farms

Carbon Farming brengt de natuurlijke balans terug. Het aanplanten van bomen en het combineren van verschillende gewassen zorgt voor diversiteit. Deze nemen allemaal CO2 op en verrijken zo de bodem. De grond wordt namelijk niet geploegd, waardoor de opgeslagen CO2 in de bodem blijft zitten. De gewassen geven daarnaast beschutting voor de grotere dieren, ongedierte heeft zo geen kans. Ook de overlast door insecten wordt voorkomen, omdat vogels hier weer kunnen leven.

De diverse dieren en insecten bemesten de grond, waardoor gebruik van kunstmatige bestrijdingsmiddelen en kunstmest niet meer nodig is. Uiteindelijk is dit dus ook beter voor de mens, omdat het gif dan niet meer via voedsel in ons lichaam komt. Ander voordeel is dat de boer sterkere gewassen en producten kan telen, die voor meer geld verkocht kunnen worden. Ook kan het risico worden gespreid over meerdere gewassen. Valt bijvoorbeeld de oogst van koffie een keer tegen, dan zijn er nog genoeg andere gewassen zoals bananen, rubber en specerijen. Maar bovenal is dit goed voor de planeet. Wetenschap toont aan dat er door Carbon Farming tot acht keer meer CO2 wordt opgenomen uit de lucht, lekker klimaatpositief dus!

Sluit je aan bij de Climate Positive Movement

Door te genieten van Wonder Beans koffie en Wonder Leaves thee, sluit je aan bij de Climate Positive Movement. Met iedere kop investeer je namelijk in de transformatie van traditionele koffie- en theeplantages naar CO2-slurpende carbon Wonder Farms. Dit realiseren wij op de plantages waar onze producten vandaan komen, maar ook op plantages in andere werelddelen. Zo kunnen we echt impact maken.

De methode is simpel: samen met de boer bouwen wij de plantage om tot een Carbon Farm. Wij ondersteunen met geld, maar ook met onze Carbon Farming-specialisten die op locatie meewerken. Als de plantage is omgebouwd wordt er meer CO2 opgenomen en heeft de boer een kwalitatief beter product, waarmee hij meer kan verdienen. Ook loopt hij minder risico, omdat er meerdere gewassen naast elkaar worden verbouwd. De plantage wordt hiermee een voorbeeld voor omliggende boeren, die we uitnodigen en vervolgens ook ondersteunen bij de transformatie tot Carbon Farm. En we gaan door totdat alle 15 miljoen hectare koffie- en theeplantages in de wereld zijn omgebouwd.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk doen we er alles aan om CO2-uitstoot te voorkomen. Wordt het niet uitgestoten, dan hoeft het ook niet uit de lucht te worden gehaald door onze CO2-slurpende Wonder Farms. Dat is nog makkelijker. Daarom zijn we samen met specialisten en wetenschappers iedere dag bezig met het terugbrengen van onze CO2-uitstoot. Met verschillende initiatieven door de hele productketen heen, stoot Wonder Beans nu al naar schatting 30% minder CO2 uit dan andere koffies. We gaan door met het verminderen van CO2-uitstoot totdat alle uitstoot is verdwenen. Tot die tijd zullen wij overgebleven uitstoot compenseren door te investeren in andere gecertificeerde CO2-slurpende projecten, zoals het aanplanten van bossen. Zodat jij zonder slechte impact of nasmaak kunt genieten van jouw favoriete koffie en thee.

Natuurvriendelijke boeren

Het terugbrengen van de CO2-uitstoot begint al op onze koffie- en theeplantages. We werken alleen samen met boeren die verbouwen met oog voor de natuur. Zo kappen zij bijvoorbeeld geen bossen om hun plantages uit te breiden. Dit klinkt logisch, maar het kappen van bossen voor landbouw is echt een groot probleem. Per dag worden wereldwijd zo’n 41 miljoen bomen gekapt, wat neerkomt op 1,7 miljoen per uur. Onze boeren planten juist bomen aan om steeds meer CO2 te kunnen opslurpen. Daarnaast werken onze boeren volledig biologisch, waardoor minder CO2 wordt uitgestoten.

CO2-efficiënt transport

Ook het transport vanaf de plantages naar Nederland doen wij zo CO2-efficiënt mogelijk. Normaal wordt koffie en thee van de boer naar de klant verhandeld via coöperaties, de exporteur en de importeur. Wij kopen direct in bij de boeren en plannen vervolgens de meest efficiënte route: direct van de boer naar ons magazijn en onze branderij.

Energiezuinig branden

Eenmaal in onze branderij aangekomen, branden wij de groene koffiebonen in de meest innovatieve en energiezuinige koffiebrander, die ongeveer 80% minder gas verbruikt dan andere branders.

Circulaire verpakking

Onze producten worden altijd circulair verpakt; we gebruiken alleen herbruikbaar of volledig te recyclen verpakkingsmateriaal. Zo werken wij met een herbruikbaar retourblik voor koffie in de zakelijke markt. Deze verpakking is het resultaat van een uitgebreide studie die is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Wageningen. Het retourblik scoort verreweg het allerbeste op alle duurzaamheidsindicatoren; minder CO2-uitstoot, geen zwerfafval en maximaal goed te recyclen. Met deze verpakking voorkomen wij dat heel veel plastic koffiezakken terechtkomen in de verbrandingsovens. Ook onze thee wordt op een bijzondere wijze verpakt, namelijk in doosjes van 100% landbouwafval van plantages. Voor dit papier wordt dus ook geen boom gekapt. De milieu-impact van dit papier is 47% lager dat van FSC-papier gemaakt van houtvezels.

Great taste, zero waste

Heb je genoten van de koffie en thee? Maak je geen zorgen om eventueel restafval. Al onze verpakkingen en producten zijn herbruikbaar of recyclebaar. De koffieblikken gaan terug naar ons reinigingsstation en worden daarna weer gevuld. De overige verpakkingen kunnen worden gerecycled via de papier- of gft-afvalstroom. Great taste, zero waste!

Koffiezetsystemen met het Wonder Certificaat

Kies jij voor de producten van Wonder Beans en Wonder Leaves op kantoor of in de horeca? Wij leveren een ruim assortiment koffiezetsystemen, de energiezuinigste in hun soort. Ook bieden we refurbished zetsystemen aan. Deze zetsystemen zijn door onze technici volledig gereviseerd en worden geleverd met het Wonder Certificaat. Dit staat voor ‘zo goed als nieuw, maar met minder CO2-uitstoot’.

Klimaatverandering is écht!

Het klimaat is altijd in beweging, maar de veranderingen gaan te snel en dat komt door ons. De verbranding van aardolie, aardgas en steenkool zorgt voor broeikasgassen zoals CO2. Zonder die gassen zou de aarde ijskoud zijn, maar nu stijgt de temperatuur. Die temperatuurstijging veroorzaakt extreem weer, zoals lange hete en droge periodes, zware stormen en stortregens. Dit heeft enorme impact op de leefbaarheid van onze planeet en overheden maken zich dan ook zorgen. Om die reden hebben 195 landen een onderzoeksinstituut opgericht (IPCC) om klimaatverandering te onderzoeken en met oplossingen te komen. De conclusie is duidelijk; we moeten iets doen, anders zijn de gevolgen onomkeerbaar.

CO2-slurpende bomen en planten

Minder CO2 uitstoten is natuurlijk het allerbelangrijkste om klimaatverandering tegen te gaan. Maar ook bomen en planten kunnen hierbij helpen. Onze planeet is van nature in balans. CO2 komt bijvoorbeeld in de lucht door het vergaan van planten en bomen en het uitademen van mensen en dieren. Planten en bomen halen de CO2 weer uit de lucht en zetten deze om in voedingsstoffen, waardoor planten groeien en een voedingsrijke bodem creëren voor dieren.   Van deze bomen en planten hebben we er niet genoeg om alle CO2-uitstoot te verwerken. Bovendien worden het er steeds minder. Ieder uur worden 1,7 miljoen bomen gekapt voor landbouw, veeteelt en mijnbouw. Maar er is hoop. Het juist aanplanten van bomen en planten vergroot de capaciteit om CO2 op te nemen. Ook nieuwe landbouwmethodes kunnen hieraan bijdragen. Stel je eens voor dat alle plantages en akkers ter wereld veel meer CO2 zouden opnemen!