proef nu
close

Proef nu

Vul hier jouw bedrijfsgegevens in en krijg gratis een Crazy Good proefpakket

Wat is een B-Corp?

B-Corp is een certificering voor bedrijven, uitgegeven door B-Lab. Om dit certificaat te krijgen, moet een organisatie voldoen aan een zeer streng en uitgebreid pakket van eisen. Daaruit moet blijken dat een bedrijf écht impact maakt en een juiste balans heeft tussen het maken van een positieve impact (purpose) en winst (profit).

Het bedrijf legt de verantwoordelijkheid voor positieve impact bij zichzelf en pakt die verantwoordelijkheid ook. Eenmaal een B-Corp zal de organisatie zich moeten blijven inzetten om dit certificaat te behouden en wordt dan ook frequent gecontroleerd. Alle B-Corps bij elkaar vormen een groot netwerk van bedrijven, die elkaar helpen een positieve impact te maken en zo te werken aan een nog mooiere wereld.

Wanneer ben je officieel ‘een B-Corp’?

Om het B-Corp-certificaat te voeren, moet worden voldaan aan een streng en uitgebreid pakket van eisen. Deze worden getoetst door middel van een assessment, uitgevoerd namens de B-Lab organisatie. Hieruit moet blijken dat de organisatie naast het maken van winst, ook werkelijk een tastbare positieve impact maakt op de maatschappij en de wereld. De organisatie moet transparant en ethisch verantwoord handelen. Bij het maken van alle beslissingen moet rekening worden gehouden met de impact daarvan op werknemers, leveranciers, klanten, de omgeving en de maatschappij. Het gaat dus veel verder dan bijvoorbeeld certificaten die alleen een goede herkomst van producten aantonen. De hele productketen wordt onder de loep genomen, met het bedrijf als verantwoordelijke.

Waarom kiezen wij voor B-Corp?

Omdat dit volgens ons de enige manier is. We willen met elkaar blijven genieten van onze mooie planeet, maar dan moet er daadwerkelijk iets veranderen. Dit is anders in de nabije toekomst simpelweg niet meer mogelijk. We zullen beter voor de planeet en elkaar moeten zorgen. We moeten met elkaar beseffen dat we de planeet niet hebben geërfd van onze ouders en grootouders, maar dat we deze lenen van de volgende generaties. Grote bedrijven willen vaak wel veranderen, maar zitten vast in het web van aandeelhouders die vooral op kortetermijnwinst willen behalen.

Wij hebben de mogelijkheid om het anders te doen en zijn daarom de Climate Positive Movement gestart. Het tegengaan van klimaatverandering door mensen simpelweg te laten genieten van de lekkerste koffie en thee. Zonder concessies. Alleen als we met heel veel mensen samenwerken, kunnen we het verschil maken… en wie houdt er niet van de lekkerste koffie en thee? Wij stoppen pas als iedere ‘bad climate cup’ is omgezet in een ‘good cup’. Iets dat volgens het B-Corp principe ook essentieel is: omvang en commercieel succes, omdat je alleen dan echt groots impact kunt maken.

Wat is een B-Corp pending?

Dit is het certificaat voor B-Corp startups. Na het delen van de eerste jaarcijfers en opnieuw doorlopen van het assessment, zal het B-Corp certificaat worden verkregen.