proef nu
close

Proef nu

Vul hier jouw bedrijfsgegevens in en krijg gratis een Crazy Good proefpakket

Crazy good for the people


Wij kopen onze koffie en thee direct in van de boeren. Natuurlijk krijgen zij een ÉCHT EERLIJKE PRIJS. Ver boven de marktprijs, zo’n 40% meer! Daarnaast bouwen wij de plantages samen met de boer om naar CO2 slurpende Wonder Farms. Die veel CO2 opnemen, maar ook BETERE KWALITEIT leveren en meerdere gewassen naast elkaar hebben, waardoor de boer meer verdient. Deze plantages zijn sterker en beter beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreem weer. Ofwel; de boeren verdienen meer en hebben minder risico.

Dé eerlijke prijs bestaat niet


Wat is ‘dé eerlijke prijs’ voor de boer? Die is er niet! De kosten voor leven en onderhoud van de plantage variëren enorm per land en regio. Dit heeft ook invloed op een eerlijke prijs voor de koffie en thee. Er zijn industriële plantages waarbij de grond en natuur wordt uitgeput voor hogere volumes of duurzame plantages waar men investeert in de natuur en biologisch verbouwt. Er zijn diverse verschillende kwaliteitsniveaus. Van lage kwaliteit, tot de meest duurzame premium thee en specialty koffies. Er is dus niet één goede prijs. Maar hoe kom je wel tot een écht eerlijke prijs?

Echt eerlijke prijs voor Wonder Farmers

Onze koffie en thee kopen wij in van de boer. De boeren kennen wij dus ook echt. Volgens ons is dat de enige manier om te weten dat de boer eerlijk betaald krijgt. Wij werken langdurig samen met meerdere boeren uit verschillende landen, boeren die meer dan 80% van onze koffie leveren. Dit geeft zekerheid voor iedereen.

De boer is onze belangrijkste partner in ‘the climate positive movement’. Alleen samen kunnen we het verschil maken. Dus behandelen wij de boeren ook zo. Met een echt eerlijke en gelijkwaardige prijs. Gemiddeld betalen wij de boeren 35 tot 40% meer dan de marktprijs, afhankelijk van de regio en kwaliteit. Voor Wonder Leaves® thee werken wij met het Fairtrade keurmerk. Theeën krijgen fruit en specerijen toegevoegd, waardoor het voor ons niet mogelijk is om met iedere boer direct contact te hebben. Wel hebben wij een directe relatie met de theeplantage. Al deze thee-, fruit- en specerijenboeren ontvangen in ieder geval de extra Fairtrade-premium.

De marktprijs en armoede onder boeren


Wie de prijs van groene koffie en thee bepalen? Mannen en vrouwen in maatpakken. De marktprijs voor koffie, ook wel C-prijs genoemd, wordt bepaald op de InterContinental Exchange (ICE) in New York. Handel in langetermijn contracten (futures), ofwel het recht op zeecontainers vol koffie. De prijs staat volledig los van de productiekosten of kwaliteit. Het is aanbod en vraag. Boeren hebben vaak niet veel geld en kunnen niet wachten tot de handelsprijs hoger staat. Ze hebben het geld hard nodig voor hun gezin en de plantage. Handelaren hebben wel tijd en geld, dus zij kunnen wachten op meer aanbod en lage prijzen. Staat de C-prijs laag, heeft de boer pech. Dan moeten zij de koffie vaak onder kostprijs verkopen. Beurshandelaren verkopen de langetermijn contracten vervolgens door op een gunstig moment, vaak aan andere handelaren, om zo snel winst te maken. Bijna 70% van de transacties komt van partijen die zelf niks met koffie doen, alleen verhandelen om snel winst te maken. Helaas blijft de boer zelf achter met een laag inkomen. Wij doen hier niet aan mee! Wij kopen de koffie rechtstreeks in van de boer. Tegen een écht eerlijke prijs!
 

Helpen de grote keurmerken tegen armoede?

Gelukkig bestaan er meerdere keurmerken die streven naar betere omstandigheden voor de boer of een betere prijs, zoals Fairtrade. Een gegarandeerde minimumprijs voor de koffie of thee moet voorkomen dat boeren volledig zijn overgeleverd aan de grillen van de handelaren. Daarnaast betaalt men een extra bedrag voor producten die worden verkocht onder het keurmerk.

Helaas blijkt in de praktijk dat de boer hiermee niet altijd meer inkomsten heeft. Ten eerste betalen de boeren een bijdrage om het keurmerk te mogen gebruiken, maar ook moeten ze vaak investeren in de plantage om te voldoen aan vereisten. Vervolgens wordt gemiddeld slechts 25% daadwerkelijk verkocht onder het keurmerk, zo blijkt uit een studie van de Wageningen Universiteit. Voor de overige 75% ontvangen de boeren geen extra bedrag. Ook is niet altijd duidelijk welk deel van het extra bedrag de boer ontvangt en wat bij coöperaties achterblijft.

Dit maakt een keurmerk zeker niet slecht. Opkomen voor het belang van de boeren is altijd goed. Zeker als het lastig is de exacte herkomst van producten te bepalen, is een keurmerk het beste alternatief.

Meer dan prijs alleen; carbon farming!


Naast een écht eerlijke prijshelpen wij meerdere boeren de plantages om te bouwen naar CO2-slurpende Wonder Farms. Hoge kwaliteit staat daarbij centraal, zodat de boer meer geld kan vragen voor de koffie en thee. Daarnaast ontvangen de boeren ook inkomsten uit andere gewassen. De plantages zijn sterker en beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals lange droogte of juist een hevige overstroming. Wij ondersteunen de boeren met kennis van onze lokale Carbon Farming-specialisten en financieren het ombouwen. Geen lening, maar gewoon betalen. Zo helpen wij de boeren écht in een betere positie.

Geniet van Wonder Beans® koffie en Wonder Leaves® thee en investeer gelijkertijd in de ombouw naar CO2-slurpende Wonder Farms. Bij iedere aankoop ontvang jij ‘WONDERS’, het betaalmiddel om impact te maken. Per kilo koffie € 0,70 en € 0,10 per theeverpakking. Kies zelf in welk project jij wilt investeren. Maak een account aan, koop de lekkerste koffie en thee en draag hiermee direct bij aan de Climate Positive Movement!

Onze verplichting aan de boer

Wij doneren bij elk verkocht Wonder Beans en Wonder Leaves product aan onze boeren. Per kilo koffie € 0,70 en € 0,10 per theeverpakking. Deze donatie doen wij ongeacht onze omzet. Of wij nou 1 kilo koffie verkopen of 100 kilo, de boer zal altijd deze donatie ontvangen.