proef nu
close

Proef nu

Vul hier jouw bedrijfsgegevens in en krijg gratis een Crazy Good proefpakket

Veel boeren onder de armoedegrens

Handelaren op de New York Exchange bepalen de inkoopprijs van koffie. Er is geen onderscheid in kwaliteit en geen koppeling tussen productiekosten en verkoopprijs. Er geldt één prijs en deze schommelt continu op basis van vraag en aanbod. Hele grote partijen proberen zo goedkoop mogelijk koffie in te kopen. Soms doen ze dit tegen de geldende dagkoersen, maar liever met contracten waarin ze voor nog lagere prijzen voor meerdere jaren vastleggen (futures).

Deze inkopers kopen de koffie niet van de boeren, maar van handelaren en grote corporaties die de koffie aanbieden op de beurs. Welk bedrag uiteindelijk terecht komt bij de boer is onbekend. Ook al zijn de geldende koersen vaak niet eens voldoende om de kosten van boeren te dekken, gaan boeren toch mee in deze lage prijzen. Ze hebben meestal niet de financiële ruimte om te wachten op een betere prijs en hebben het geld nodig om hun familie te onderhouden en de plantages te bewerken. Helaas leven hierdoor veel boeren onder de armoedegrens.

Keurmerk voor betere omstandigheden

Gelukkig zijn er meerdere keurmerken die streven naar betere omstandigheden voor de boer. Of een betere prijs, zoals Fairtrade. Een gegarandeerde minimumprijs voor de koffie of thee moet voorkomen dat boeren volledig zijn overgeleverd aan de grillen van de handelaren. Daarnaast wordt een extra bedrag betaald voor producten die ook worden verkocht onder het keurmerk.

Helaas blijkt in de praktijk dat de boer hiermee niet altijd meer inkomsten heeft. Ten eerste moeten de boeren betalen om het keurmerk te mogen gebruiken en moeten ze soms investeren in hun plantage om te voldoen aan de vereisten. Vervolgens wordt gemiddeld maar 25% ook daadwerkelijk verkocht onder het keurmerk, zoals blijkt uit een studie van de Wageningen Universiteit en Onderzoek. Over de rest van hun opbrengst ontvangen ze dan geen extra bedrag. Ook is niet altijd helder welk gedeelte van de betaling terecht komt bij de boer en welk deel bij de corporatie. Daarnaast wordt de betere kwaliteit koffie vaak verkocht voor een hogere prijs aan andere afnemers dan via het keurmerk. Voor de mindere kwaliteit neemt men genoegen met de vaak toch nog te lage minimumprijs. Dit maakt een keurmerk zeker niet slecht. Opkomen voor de boeren is altijd goed. Zeker als het lastig is de exacte herkomst van producten te bepalen, zijn de keurmerken het beste alternatief.  

Een eerlijke prijs

Wat is een eerlijke prijs voor de boer? Er is niet één goede prijs, want over welke prijs spreken we? De prijs die aan handelaren wordt betaald voor koffie die klaar staat in de haven voor vertrek? Of de prijs die aan de boer wordt betaald op de plantage? Daarnaast variëren de kosten per land, regio en plantage enorm. Er komen immers ook veel verschillende kwaliteitsniveaus koffie en thee van de plantages. Wij hebben besloten om de koffies direct in te kopen bij de boer. Dat is echt de enige manier om te weten hoeveel de boer betaald krijgt voor de koffie.

Voor Wonder Beans-producten werken wij langdurig samen met enkele boeren, die meer dan 75% van onze koffie leveren. Dat geeft de boer zekerheid. Ook proberen wij de boer zo eerlijk mogelijk te betalen. Daarbij houden we rekening met de kosten van leven in een regio, de kosten van productie en de kosten voor het verduurzamen van de productie. Gemiddeld betalen wij de boeren 4,50 tot 5,00 per kilo, afhankelijk van de kwaliteit. Dit bedrag gaat dus direct naar de boer, niet naar handelaren die het verkopen via de beurs waarvan de boer maar een fractie krijgt. Verder onderzoek moet aantonen of dit echt de beste prijs is, maar de boeren verdienen in ieder geval veel meer dan anders.

Voor Wonder Leaves-thee werken wij wel met het Fairtrade keurmerk. Bij de theeën worden fruit en specerijen toegevoegd, waardoor het voor ons niet mogelijk is om met iedere boer direct contact te hebben. Wel onderhouden wij een directe relatie met de theeplantage zelf. Al deze thee-, fruit- en specerijen-boeren ontvangen in ieder geval de extra Fairtrade-betaling over de producten die wij afnemen.

Meer dan alleen een eerlijke prijs

Naast een eerlijke prijs, helpen wij de boeren om de plantages om te bouwen naar CO2-slurpende Wonder Farms. Hoge kwaliteit centraal staat daarbij centraal, zodat de boer meer geld kan vragen voor de koffie en thee. Daarnaast krijgt de boeren ook inkomsten uit andere gewassen. Daardoor zijn ze beter bestand tegen weersomstandigheden, zoals lange droogte of juist een hevige overstroming. Wij ondersteunen de boeren met kennis van onze lokale Carbon Farming-specialisten en met geld. Per verkocht product investeer jij direct in de transformatie naar CO2-slurpende Wonder Farms. Kies zelf in welk project jij wilt investeren. Maak een account aan, koop de lekkerste koffie en thee en draag direct bij aan de Climate Positive Movement!