close

Proef nu

Vul hier jouw gegevens in en vraag een crazy good proefpakket aan!

Alleen wanneer je koffie en thee direct inkoopt bij de boer, weet je wat zij betaald krijgen. Precies daarom gaan wij voor Direct Trade! Wij betalen onze Wonder Farmers wij ver boven de marktprijs van koffie, tot zo’n 40% meer!  Voor thee werken wij met Fair Trade, omdat er heel veel specerijen worden gebruikt en wie niet al die boeren kennen. Zo weten we zeker dat ook zij eerlijk betaald krijgen.

Daarnaast bouwen wij plantages om naar CO2 slurpende Wonder Farms. Die veel CO2 opnemen, beter bestand zijn tegen extreem weer, meerdere gewassen naast elkaar hebben en betere kwaliteit leveren. Hierdoor heeft de boer meer zekerheid en kunnen ze ook meer verdienen.

Ik wil dit op kantoor Ik wil dit thuis

Veel boeren leven in armoede

De meeste koffie en thee boeren verkopen hun producten onder de kostprijs. Prijzen worden niet bepaald door de boeren, maar door handelaren. Voor koffie zijn dit beurshandelaren in New York, die containers koffie inkopen en doorverkopen voor snelle winst. Na het oogsten moeten de boeren hun product snel verkopen, ze hebben simpelweg het geld nodig om leningen af te betalen en weer te investeren in hun plantage. Handelaren wachten net zo lang tot de boer wel moet verkopen, uit geldnood, tegen een veel te lage prijs. Of ze kopen de oogst voor meerdere jaren op. Maar ook tegen een prijs vaak onder de kostprijs. Zo worden de boeren met leningen steeds afhankelijker gemaakt. Bijna 70% van de transacties komt van partijen die zelf niks doen met de koffie, maar snel winst willen maken ten koste van de boeren.

Wij doen hier niet aan mee! Wij kopen de koffie rechtstreeks van de boer. We kennen de boeren. We communiceren met hen en ontmoeten ze. Uiteindelijk zijn zij onze voornaamste partners, want zonder hen zou er simpelweg geen heerlijke koffie zijn! Daarom betalen wij een eerlijke prijs! Die gemiddeld 30-40% hoger ligt dan de marktprijs. Voor thee werken wij met Fair Trade, omdat er heel veel specerijen worden gebruikt en wie niet al die boeren kennen. Zo weten we zeker dat ook zij eerlijk betaald krijgen.

Wat is een eerlijke prijs?

De boer is onze belangrijkste partner in de klimaat positieve beweging. Alleen door samen te werken kunnen we daadwerkelijk het verschil maken. Daarom behandelen wij boeren op deze manier. Een onderdeel hiervan is een eerlijke prijs.

Maar wat is een eerlijke prijs? Er is niet één goede prijs. Dit is afhankelijk van het land, de regio, kwaliteit, etc. Wij vinden het belangrijk dat de boer een waardig leven kan leiden, net als wij. We zien de boeren als ondernemers, die we in staat moeten stellen hun bedrijf zelf op te bouwen en te ontwikkelen. Onze inkoopprijs voor groene koffie wordt bepaald op basis van de kosten van een boer voor ‘goed levensonderhoud’ en ‘duurzame bewerking van de plantages’. Dit is wat de boer simpelweg nodig heeft om een goed leven te leiden. Gemiddeld betaken wij de koffieboeren 30-40% meer dan de markeprijs, afhankeljj van de regio en kwaliteit. Hoe kan dit zonder de prijs van jouw kopje te verhogen? Wij betalen niets aan dure handelaren in maatpakken!

Voor Wonder Leaves-thee hanteren wij het Fairtrade-keurmerk. Aangezien aan theeën fruit en specerijen worden toegevoegd, is het niet altijd mogelijk om rechtstreeks contact te hebben met elke boer. Al deze thee, fruit- en specerijenboeren ontvangen in ieder geval de extra Fairtrade-premium.

Verdeling inkomen 2023/2024

Meer dan prijs alleen

Naast dat wij de boeren een écht eerlijke prijs willen betalen, helpen wij meerdere boeren om de plantages om te bouwen naar CO2 slurpende Wonder Farms. Deze slaan meer CO2 op, maar zijn ook sterker en hebben meerdere oogsten van betere kwaliteit. Dit doen we niet door middel van leningen of microkredieten, maar wij betalen dit gewoon voor de boer. Zo helpen wij de boeren écht in een betere positie.

Voor elke kilogram koffie investeren we 0,50 cent in klimaatpositieve projecten en 0,12 cent per theeverpakking. Maak een account aan, koop de lekkerste koffie en thee en draag hiermee direct bij aan de klimaat positieve beweging! Met jouw Wonders kies je zelf in welk project wordt geïnvesteerd.

Bekijk de C02 slurpende projecten

Meer weten

Wil jij meer leren over de koffiehandel, de rol van de boer en wat wij anders doen? Lees hier verder!

De marktprijs en armoede onder de boeren

De handel in koffie
Wie de prijs van groene koffie en thee bepalen? Mannen en vrouwen in maatpakken. De marktprijs voor koffie, ook wel C-prijs genoemd, wordt bepaald op de InterContinental Exchange (ICE) in New York. Handel in langetermijn contracten (futures), ofwel het recht op zeecontainers vol koffie. De prijs staat volledig los van de productiekosten of kwaliteit. Het is aanbod en vraag.

Het gevolg voor boeren
Boeren hebben vaak niet veel geld en kunnen niet wachten tot de handelsprijs hoger staat. Ze hebben het geld hard nodig voor hun gezin en de plantage. Handelaren hebben wel tijd en geld, dus zij kunnen wachten op meer aanbod en lage prijzen. Staat de C-prijs laag, heeft de boer pech. Dan moeten zij de koffie vaak onder kostprijs verkopen. Beurshandelaren verkopen de langetermijn contracten vervolgens door op een gunstig moment, vaak aan andere handelaren, om zo snel winst te maken. Bijna 70% van de transacties komt van partijen die zelf niks met koffie doen, alleen verhandelen om snel winst te maken. Helaas blijft de boer zelf achter met een laag inkomen. Wij doen hier niet aan mee! Wij kopen de koffie rechtstreeks in van de boer en betalen tot 40% meer dan de marktprijs. Voor thee werken wij met Fair Trade, omdat er heel veel specerijen worden gebruikt en wie niet al die boeren kennen. Zo weten we zeker dat ook zij eerlijk betaald krijgen.

Helpen de grote keurmerken tegen armoede?

Het doel van keurmerken
Gelukkig zijn er verschillende keurmerken die streven naar betere omstandigheden voor boeren of een eerlijkere prijs, zoals het Fairtrade-keurmerk. Een gegarandeerde minimumprijs voor koffie of thee dient te voorkomen dat boeren volledig afhankelijk zijn van de grillen van handelaren. Daarnaast wordt een extra bedrag betaald als investering in het verduurzamen.

De praktijk van keurmerken
Helaas blijkt uit de praktijk dat dit niet altijd resulteert in meer inkomsten voor de boeren. In de eerste plaats betalen boeren vaak een bijdrage om het keurmerk te mogen gebruiken. Ook moeten ze vaak investeren in hun plantages om aan de vereisten te voldoen. Vervolgens blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit dat gemiddeld slechts 25% van de producten daadwerkelijk wordt verkocht onder het keurmerk. Voor de overige 75% ontvangen boeren geen extra vergoeding. Ook is het niet altijd duidelijk welk deel van het extra bedrag de boer ontvangt en welk deel binnen coöperaties achterblijft.

Dit maakt een keurmerk zeker niet slecht. Opkomen voor het belang van de boeren is altijd goed. Zeker als het lastig is om de exacte herkomst van producten te bepalen, is een keurmerk het beste alternatief.